Ekologiczna żywność i rękodzieło. Rusza bazarek w Parku Papieskim
Pierwsza z nich to targowisko przy ul. Dworaka, gdzie rolnicy mogą już sprzedawać swoje produkty w piątki i soboty, w godz. 6-18. W tym celu wyznaczono już specjalne miejsca.
Drugie miejsce to Park Papieski, przy którym także zostanie wskazane miejsce handlowe. Tutaj sprzedaż żywności będzie się odbywać raz w miesiącu, w wyznaczone wcześniej soboty. Po raz pierwszy już 21 października. Jak przekonuje wiceprezydent Rzeszowa Jolanta Kaźmierczak, rozszerzenie handlu tego typu produktami to odpowiedź na potrzeby mieszkańców Rzeszowa.
Zdrowa żywność produkowana lokalnie jest coraz bardziej popularna. Mieszkańcy wiele razy wskazywali na potrzebę utworzenia miejsca, w którym sprzedawcy będą mogli cyklicznie spotykać się z klientami. Wyszli więc naprzeciw ich oczekiwaniom i mam nadzieję, że bazarek na stałe wpisze się w mapę handlową Rzeszowa – mówi Jolanta Kaźmierczak.
Pierwszy raz bazarek odbędzie się w sobotę 21 października w Parku Papieskim. Swój udział zapowiedziało w nim około 150 sprzedawców. Będą to m.in. serowarzy, wędliniarze, pszczelarze i rękodzielnicy. Na mocy porozumienia z dyrekcją hipermarketu E. Leclerc, klienci bazarku będą mogli zostawić swoje samochody na parkingu tego sklepu. Stąd do parku wystarczy przejść przez al. Armii Krajowej.Rolnicy, którzy produkują ekologiczną żywność także prosili o umożliwienie im handlu w kolejnych lokalizacjach, aby mogli ze swoimi produktami wyjść szerzej do klientów. Dlatego na bazie współpracy z Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale postanowiliśmy stworzyć podobny bazar, jak w sąsiedniej gminie. Dziękuję panu Robertowi Pieszczochowi, dyrektorowi PODR za pomoc w organizacji naszego przedsięwzięcia. Mamy nadzieję, że pomysł się sprawdzi – mówi Krystyna Stachowska, wiceprezydent Rzeszowa.