Rzeszowskie Karpaty na Widelcu przyciągnęły tłumy
Karpaty na Widelcu – festiwal , którego ambasadorem był Robert Makłowicz, odbywał się w centrum Rzeszowa w sobotę i w niedzielę. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi. Odwiedzający festiwal mogli za niewielką opłatą kupić symboliczną cegiełkę, która uprawniała do skosztowania jednego z karpackich smakołyków przygotowanych przez rzeszowski Zespół Szkół Gospodarczych, Klub Podkarpackich Gastronomów i restauracje: Esencja – Hotel Ambasadorski, FOLK – Hotel Bristol Tradition&Luxury, Gościniec, Jan Kiepura – Hotel Czarny Potok w Krynicy Zdrój, Kozlovna, Kresowa Osada w Baszni Dolnej, Lord Jack, Patio – Grand Hotel Boutique, Stary Browar Rzeszowski, Zacisze – Hotel Zacisze w Bratkowicach.To wydarzenie było strzałem w dziesiątkę. Dziękuję wszystkim, którzy w organizację festiwalu byli zaangażowani oraz mieszkańcom, którzy tak licznie wzięli w nim udział – mówi Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa.
Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.
W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg.Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.
Choć wspaniałe Karpaty na Widelcu już za nami to do następnej edycji powinien pozostać po nich wyraźny ślad. Restauratorzy, którzy brali udział w festiwalu zapowiedzieli, że część potraw, które prezentowali podczas imprezy, znajdzie się w menu prowadzonych przez nich lokali – dodaje Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych.Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.
Podczas festiwalu ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski prezentowało się na Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych. Jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób. - Ogromnie cieszę się, że festiwal i wydarzenia mu towarzyszące tak spodobały się mieszkańcom. Dziękuję Zespołowi Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołowi Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie m.in. za piękne przyozdobienie sceny, dyrekcjom i kadrze tych placówek a także uczniom tych szkół – naszym wspaniałym wolontariuszom za pracę podczas Karpat na Widelcu – mówi Krystyna Stachowska, wiceprezydent Rzeszowa.
Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia” zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:
W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
- Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
- Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
- RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
- Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
- Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową
W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
- Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
- Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli
W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
- M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy
W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
- Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
- Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
- Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
- Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
- Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
- PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Organizatorzy: Rzeszów Stolica Innowacji, Estrada Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Ambasador Festiwalu:
- Robert Makłowicz
- Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie,
- Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie,
- Klub Podkarpackich Gastronomów,
- Cech Rzemiosł w Rzeszowie,
- Cukiernia Julian Orłowski& Kazimierz Rak
- Narodowe Centrum Kultury
- Kotanyi – producent przypraw
- Browar Łańcut
- Folpak.pl – producent opakowań na żywność
- KAWMET Odlewnia Żeliwa – producent między innymi kociołków
- Valo Food Sp. z o.o. właściciel marki Codzienna Porcja Natury – producent zdrowej żywności – między innymi przypraw, kasz, bakalii, nasion, orzechów
- Rzeszowianka – producent wody mineralnej