Rzeszów/ Ekologiczna żywność i rękodzieło raz w miesiącu na bazarze w Parku Papieskim
Na targu w Parku Papieskim będzie można kupić sezonowe owoce i warzywa, przetwory, chleby, miody, sery wędliny i m.in. rękodzieło rzemieślnicze. Wiceprezydent Rzeszowa Jolanta Kaźmierczak tłumaczy, że na takie bazary jest duże zapotrzebowanie. „Zdrowa żywność produkowana lokalnie jest coraz bardziej popularna. Mieszkańcy wiele razy wskazywali na potrzebę utworzenia miejsca, w którym sprzedawcy będą mogli cyklicznie spotykać się z klientami” – przekazała wiceprezydent Rzeszowa.
Podobne sugestie, by zorganizować dodatkowe miejsca do handlu żywnością, urzędnicy z ratusza słyszeli od samych rolników. Dlatego miasto porozumiało się w tej sprawie z Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, który w sąsiedniej Boguchwale systematycznie organizuje targ z produktami hodowców i producentów warzyw.
„Mamy nadzieję, że pomysł się sprawdzi” – dodała wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.
Pierwszy ekologiczny targ w Parku Papieskim otworzy się w sobotę 21 października. Swój udział zapowiedziało 150 sprzedawców. Sprzedaż żywności będzie się odbywać w tym miejscu raz w miesiącu, w wyznaczone wcześniej soboty.
Od niedawna rolnicy mogą też sprzedawać swoje produkty na targowisku przy ul. Dworaka. Tam, handel płodami rolnymi prowadzony jest w piątki i soboty.
Do tej pory mieszkańcy Rzeszowa jeździli po świeże warzywa i owoce na rynek przy ul. Targowej, Plac Balcerowicza i giełdę przy ul. Lubelskiej. (PAP)
autorka: Agnieszka Lipska
al/ apiech/